Млади као предузетници #Предузетништво101

сеп 5, 2022

Предузетништво је отворено за све! С тим на уму имали смо интервју с Милицом Обреновић, младом предузетницом и учесницом више пројеката које спроводимо, како бисмо промовисали њен бизнис, али уједно мотивисали и информисали младе из НЕЕТ групе да започну своје прве предузетничке кораке.

Шта те је мотивисало да започнеш сопствени бизнис, и зашто баш та тема којом се бавиш?


У средњој школи сам радила као конобарица и за те године имала супер плату. Схватила сам да немам кад да је потрошим јер, без обзира има ли посла или не, ја тамо морам да будем 8 и више сати, после чега немам воље ни за шта сем за одмарање. Тада сам одлучила да ћу пронаћи или створити себи прилику да радим са флексибилним радним временом.
Мало касније сам се упознала са темом маркетинга и друштвених мрежа. Истраживала сам, учила и пронашла се у томе. Креативна слобода, прилика да радим одакле желим и будем слободна када желим коју ми овај посао пружа је савршена комбинација онога што волим да радим, онога у чему сам добра и што је исплативо са бизнис стране.

Хајде да се осврнемо на сам почетак, које су биле потешкоће са којима си се сусрела и да ли је било неких позитивних изненађења у раду?

Највећа потешкоћа са којом се и сада сусрећем је то што сам доста млађа од мојих колега. Људи лако кажу ‘ви млади боље знате те мреже’ док не треба да плате неког младог да их научи о томе. Такође, у почетку је било тешко изградити кредибилитет и задобити поверење људи због година, али на крају дана, вредан рад се примети и цени. Позитивно ме је изненадила женска подршка на коју сам наишла када сам кренула предузетничким путем. Жене које су нашле моје профиле на мрежи и среле се са мојим радом су ми пружиле подршку, савете, идеје, смернице…имала сам среће да наиђем на њих.

Да ли си имала нечију помоћ или си се сама сналазила око свих решења и проблема? Уколико јеси, који је најбољи савет који си добила том приликом?

Већину ствари које су ми биле потребне сам учила у ходу и сналазила се док нисам дошла до онога што ми треба. Временом сам почела да улажем у различите едукације о различитим гранама маркетинга. Најбољи савет који сам добила јесте да не учим о маркетингу већ о комуникацији. Када сам почела да радим на вештинама комуникације, боље сам разумела шта људима треба, како ја то могу да им понудим и да уз то будем бољи продавац. Захваљујући томе је напредовао мој бизнис, а идеја са којом сам кренула се развила у још бољу.


Како организујеш своје време, користиш ли неке алате или технике за ефикасан time management?


У организацији времена ми највише помажу алати за заказивање објава, мејлова, подсетници… Заказујем све што је могуце Велика предност је што су све едукације и консултације онлине, па је много лакша и комуникација са клијентима, припрема материјала, сам рад. Највише користим Google календар, Facebook creator студио и стикере које лепим изнад радног стола.


Учествовала си у једном од наших пројеката Академија омладинског предузетништва – можеш ли поделити са нама своје искуство?

Академија омладинског предузетништва ми је отворила видике докле моја бизнис идеја заправо допире и кроз сесије са менторима ми дала ветар у леђа да кренем тим путем. Искуство је заиста непроцењиво. Већину времена проводимо тражећи нешто и сналазећи се, док смо на Академији добили кључне иноформације, вештине и смернице где да то све тражимо. То ме је охрабрило да не одустанем и да наставим да развијам идеју.

Као неко ко је већ неко време у предузетничким водама, шта би посаветовала неком ко је тек кренуо или планира да започне сопствени бизнис?

Не можеш радити на свом бизнису ако не радиш на себи. Доста људи се одлучи за предузетништво јер хоће да буде сам свој газда и одлучује о свему. Предузетништово је управо то- од тебе зависи колико радиш и зарађујеш, какав утисак остављаш, колико слободног времена имаш… Немаш на кога да пребациш одговорност. То је процес непрестаног учења и, колико год је забаван, толико је и напоран. Због тога је рад на себи, својим уверењима, навикама, амбицијама главна карика и без ње мислим да нема бизниса, ни малог ни великог.

Интервју је настао у оквиру пројекта „Предузетништво 101 за младе из НЕЕТ групе“ подржаног од стране Европске Уније и Фондације Ана и Владе Дивац.

Verified by MonsterInsights