Održana akcija ‘Veslaj i pobedi’!

Maj 28, 2019

 

U saradnji sa Rotary klubom Beograd – Skadralija i Dragon Boat Club Ada Dragons / Adski zmajevi, održana je akcija ‘Veslaj i pobedi!’

U sklopu ove manifestacije, pored veslanja u dragon boat čamcima, organizovana je i zdravstvena tribina posvećena raku dojke, na kojoj su govorili lekari specijalisti iz oblasti javnog zdravlja, ginekologije i onkološke hirurgije, a upriličeno je i predstavljanje udruženja „Budimo zajedno“.

Teme tribina bile su:

1. „Karcinom dojke – javnozdravstveni problem“

2. „Karcinom dojke – klinički aspekt“

3. „Karcinom dojke – hirurški aspekt“

4. „Efekat Dragon Boat veslanja na smanjenje limfedema nakon lečenja karcinoma dojke“

 

Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke “Budimo Zajedno” je osnovano decembra 2010. godine kao dobrovoljna, humanitarna, nevladina i neprofitabilna organizacija koja okuplja obolele i lečene od raka dojke, članove njihovih porodica, prijatelje i druga zainteresovana lica. Cilj udruženja je da pruži informacije i psihološku podršku ženama obolelim i lečenim od raka dojke, kako bi se što pre i lakše vratile normalnom životu, kao i njihovim porodicama. Udruženje radi na prevenciji raka dojke i edukaciji ženske populacije o potrebi preventivnih i redovnih pregleda.

Sada već davne 1996. godne kanadski doktor Don Mekenzi je započeo istraživanje o uticaju Dragon Boat-a na postoperativni oporavak žena koje su preživele rak dojke. Osporio je mišljenje da treba da se izbegavaju vežbe gornjih ekstremiteta da bi se sprečile komplikacije nakon operacije (poput limfedema ruke koji nastaje nakon vađenja limfnih čvorova pazuha).

Osećaj podrške, harmonije i zajedništva tokom Dragon Boat veslanja ohrabruje žene da vode ispunjen i aktivan život posle raka dojke. Dragon Boat je idealan sport za promociju zdravlja i podizanje svesti o raku dojke čitave populacije (kao i o važnosti prevencije redovnim pregledima).

Breast cancer survivors dragon boating je međunarodni pokret inspirisan istraživanjima kanadskog stručnjaka sportske medicine doktora Dona Mekenzija. Žene koje su preživele rak dojke udružile su se kako bi veslale u zmajevim čamcima, zbog benefita za njihovo fizičko zdravlje i socijalno blagostanje.

Pokret je podržan od strane Međunarodne komisije za borbu protiv raka dojke (International Breast Cancer Paddlers’ Commission – IBCPC).

Zahvaljujemo se svima koji su podržali akciju i radujemo se uskoro prvom ‘Breast Cancer Survivors’ timu iz Srbije! ?

Verified by MonsterInsights