Нишка средњошколка победница седме генерације Светионика знања

дец 4, 2023

Међу 12 тимова средњошколаца из целе Србије који су учествовали на такмичењу „Светионик знања“, које се реализује у организацији Асоцијације за афирмацију културе и Светионика знања, 17-годишња Теодора Богдановић из Ниша била је најуспешнија. Њен пројекат „Свој пут следим“, чији је циљ пружање подршке деци без родитељског старања да се осамостале, проглашењен је за победнички.

Ова ученица трећег разреда Гимназије „Бора Станковић“ каже да је идеју за пројекат добила на кампу „Сила прати храбре“, који је за децу без родитељског старања организовао нишки „Џедајски покрет“. Зато је од понуђених тема на такмичењу „Светионик знања“ изабрала ону која се тиче друштвене одговорности и активизма.

Пројекат је намењен деци без родитељског старања која су у Дому или хранитељским породицама и имају између 15 и 17 година. „Зашто баш између 15 и 17, па зато што они након 18 година излазе из система социјалне заштите и препуштени су себи. Проблем јесте у неадекватној припреми и подршци, па они често теже долазе до посла. Зато желимо да им пружимо подршку да се боље снађу када изађу из система“ – објашњава Теодора.

Каже да је из Центра за породични смештај и усвајање у Нишу добила податак да има 33 таква деца у Нишу и да верује да ће њима значити ова врста едукације и подршке које њен пројекат даје.

У финале такмичења пласирали су се тимови из Београда, Ниша, Лесковца, Шапца, Бајне Баште и Зајечара. Треће место је освојио пројекат Deep print тима из Београда, а другопласирани је тим из Бајне Баште са пројектом BodiDilber.

„Ова генерација је заиста феноменална. Сјајни млади људи и одлични пројекти. Изузетно је важно нагласити колико је пројект „Светионик знања“ кључан за наше друштво. Ова иницијатива је усмерена на образовање младих лидера и подстицање позитивних промена. Теодора, али и сви учесници овогодишњег ‘Светионика знања’ су нама као организаторима, ветар у леђа. Верујемо да ће они обликовати нашу будућност на боље и донети позитивне промене у нашој заједници.“ – рекла је менаџерка пројекта, Маја Рубин.

„Светионик знања“ је традиционално такмичење средњошколаца из 12 локалних заједница Србије, које се спроводи у организацији Светионика знања и Асоцијације за афирмацију културе. Циљ је једноставан, али моћан: осмислити и развити пројекте који ће допринети унапређењу квалитета свакодневног живота у тим заједницама. Као победник, Теодора је за пројекат „Свој пут следим“ на такмичењу добила 300.000 динара, а каже да ће он бити покренут јануара наредне године.

Пројекат „Светионик знања“ реализује Асоцијација за афирмацију културе већ седму годину за редом. Велику подршку у реализацију овог пројекта пружила је Амбасада Сједињених Америчких Држава, Министарство туризма и омладине, Општина Бајина Башта, фондација СББ, фондација Schneider Electric, Ерсте банка и портал Startuj.com.

Verified by MonsterInsights