ŠTA JE ORIGAMI, A ŠTA ORNAMENT? DECA U SVRATIŠTU ZNAJU

јул 12, 2015

Druga nedelja radionica projekta „Dar kreativnosti – mala škola umetnosti“ prošla je veoma uspešno.

Treći čas je bio rezervisan za ornament. Deca su se upoznala sa značenjem ornamenta i sa primerima u umetnosti i dizajnu. Dobili su zadatak da na papiru iscrtaju naočare za sunce, a potom da koristeći bojice i flomastere ukrase ram naočara crtajući različite biljne i geometrijske motive. Maštovitost dece bila je na zavidnom nivou. Isekli smo ostatak papira i umesto zamišljenih stakala na naočarima zalepili smo providnu plastičnu foliju u boji. Dobili smo originalne, naočare za leto! Razgovarali smo o međusobnom delovanju različitih boja i njihovom značenju.

Na četvrtom času na pitanje „Šta je origami?“, većina dece je viknula:” Znamo, to je začin koji se stavlja na picu i slična jela”. Nakon objašnjenja pojma i pokazivanja primera origamija koje smo napravili za njih, hteli su odmah da i oni naprave nešto od papira. Dobili su zadatak da naprave brodić. Potez po potez, pažljivo prateći kako nastavnica pokazuje, uskoro se na stolu pojavilo mnoštvo papirnih brodićа i deca su se upoznala sa umetnošću savijanja papira. Uspešno je obavljen zadatak i završen uvodni deo za sledeći čas na kome će zajedno oslikavati brodiće, a potom slikati more na velikom papiru.

Čas po čas, rad po rad, i polako ali sigurno se spremamo za septembarsku izložbu.

Pored kreativnih zadataka i druženja sa decom, razgovaramo o timskom radu, poštovanju drugih ljudi i lepom ponašanju. Cilj projekta nije samo umetničko opismenjavanje, već sklanjanje dece sa ulice i uticaj na uključivanje u normalne društvene tokove.

Više o samom projektu možete videti klikom na link: Dar kreativnosti, mala škola umetnosti.

Verified by MonsterInsights